"You fight like a dairy farmer!"

Nu blir det nörd-dags. Ni har blivit varnade.

Jag älskar spel. Jag har växt upp med dom sedan jag var typ 4 år, då brorsorna kom hem med en sprillans ny Commodore 64. Jag minns allt. Kassetterna, det blå interfacet, flimret när ett spel laddas, Giana Sisters signaturmelodi, "Press play on tape", räkneverket på bandspelaren... För en 4-åring var detta lite överkurs, det här med att få igång spelen. Lyckligtvis så var syskonen hyggliga nog att starta upp ett spel när de inte själva ville spela. De roades nog också av att se en som inte var så haj på TV-spel, spela TV-spel.Förutom Giana Sisters (som för övrigt var en exakt kopia av Super Mario Bros. med tjejer i huvudrollerna), Donald Duck's Playground, Zorro, Bubble Bobble och California Games så fanns det faktiskt inte så mycket mer minnesvärda spel. Visserligen var det över 20 år sen jag först började spela, men det är bara dessa sex spel som jag faktiskt minns att jag gillade. Det dröjde dock inte länge innan mina brorsor tog hem nästa maskin, en Amiga 500.Vilken underbar maskin detta var. Istället för kassetter så kom spelen på diskett, och man behövde inte spola eller någonting. Laddningstiderna var inte lika långa, och spelen var ljusår snyggare. Och ljudet sen! Processorn var på snabba 7,09 MHz, RAM-minnet på imponerande 512 KByte. På denna maskin så fick jag uppleva klassiker som Turrican, Turrican 2, Shadow of the Beast, Another World, Lemmings, International Karate +, Moonstone, Beneath a Steel Sky, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, bara för att nämna några få av mina favoriter. Att skriva listor på spel är inte anledningen till att jag skrev detta.

Anledningen till att jag skriver om min spelbakgrund idag är att ni ska få reda lite på plattformen på vilket jag upptäckte ett av mina absoluta favoritspel. Det var nämligen på Amigan som jag upptäckte spelet...Aldrig förr så hade jag sett ett spel som var så animerat, så färgglatt, så fruktansvärt snyggt. Spelet hade dessutom en av de mest nynnvänliga signaturmelodierna någonsin. Det kan vara svårt att förstå idag, men på den tiden så kändes det som om man spelade en film. Och så handlade spelet om pirater! Lycka!

Spelet var förstås helt på engelska, och jag, som inte ens kunde läsa mitt modersmål, förstod förstås inte ett jota av spelet. Så jag tittade på när jag tvingat mina syskon spela åt mig, vilket de gladeligen gjorde. Jag har faktiskt, i huvudsak, detta spelet och dess närmsta uppföljare att tacka för mina engelskakunskaper idag, då jag var extremt nyfiken på att få reda på vad karaktärerna sa och vad spelen handlade om. Det var dock först flera år senare som jag helt och fullt kunde förstå allt som stod, men det gav mig bra motivation att lära mig språket.Berättelsen är enkel. Huvudperson är Guybrush Threepwood, och han vill bli pirat. Inte en sån som Henrik Pontén jagar i dessa dagar, utan en tvättäkta sjörövare. I början av spelet så får man reda på att om han ska bli en pirat så måste han utföra tre uppgifter: Han måste bemästra svärdets konst, han måste bli expert på att hitta skatter, och han måste kunna stjäla. Det är när han ska utföra den sista uppgiften som han stöter på den undersköna guvenören Elaine Marley, och Guybrush blir störtkär.

Allt är inte helt problemfritt. Elaine har haft många uppvaktare, och en av dom är den fruktade spökpiraten LeChuck, som Elaine nobbade ganska rejält när han fortfarande levde. Tydligen så sa hon åt honom att "Gå och dö!" vilket han trodde skulle hjälpa honom att vinna hennes hjärta, så han gjorde det. Detta är dock den kortare versionen av berättelsen.I den längre versionen så får man reda på att LeChuck försökte vinna Elaines hjärta genom att imponera henne, och för att göra detta så skulle han ta reda på den beryktade hemligheten om Monkey Island. Så han kapade ett skepp och mördade alla ombord genom att köra in den i en orkan. Alla återuppstod dock som spöken, inklusive LeChuck själv. När han får reda på Guybrushs existens och hans pirat-planer så bestämmer han sig för att sätta stopp för detta. Och när han senare får reda på att Guybrush har sina ögon fästa vid Elaine, det är då det verkligen tar hus i helvete. Så att säga.Varför tar jag upp detta idag på min blogg? Jo, för att nästa vecka, på den 15:e, så släpps det en specialversion av just detta spel, med uppdaterad högupplöst grafik, ett uppdaterat interface, remastrad musik och hela spelet har dessutom fått röstskådespelare. Med ett enkelt knapptryck så kan man dessutom växla fritt mellan den nya och den gamla versionen av spelet. Finns då att köpa till Xbox 360 på Xbox Live Arcade och till PC på Steam.


Old hotness, meet new hotness.


Klicka och jämför med motsvarande bild ovan.

Som om en uppdatering av detta underbara spel inte vore nog, så släpps det idag ett helt nytt spel i Monkey Island-serien, under namnet "Tales of Monkey Island". Mer om det spelet i mitt nästa inlägg, då jag ska plöja igenom alla uppföljare till detta underbara första spel. Stay tuned.

Kommentarer
Postat av: Nina

Men vad härligt att ha fått upptäcka Monkey Island redan på Amiga-tiden! Själv spelade jag bara Zool och Robocob på den maskinen...Men alltså, i remaken av ettan där.. Om man jämför omslagen, undrar man inte varför dom har gett Guybrush en Rayman-frilla?! Vad fan HAR han för hårprodukter egentligen? :)

2009-07-07 @ 20:44:43
Postat av: Martina

Bubble Bobble på Amiga ftw!!!

2009-07-08 @ 19:23:06
URL: http://www.martinaa.se
Postat av: Krajks

Men vafan RC, uppdatera!

2009-07-18 @ 20:25:20
URL: http://krajks.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0