årets bästa filmer 2009 (pt. 2)

(pt. 1)


De ofrivilliga
- Den enda svenska filmen som jag känner är värd att nämna än så länge. Få filmer har fångat en känsla av Sverige och svensk diskbänksrädsla (?) så bra som denna filmen. Stundvis är filmen riktigt jävla vidrig i tonen och det finns inte många karaktärer som man har någon direkt sympati för. Filmen visar på ett riktigt bra sätt hur vi präglas av att vilja vara accepterade i grupp, och vilka konsekvenser det har. Mycket sevärd och tänkvärd film.


State of Play
- Riktigt spännande politisk thriller baserad på BBC's miniserie med samma namn. Russel Crowe spelar en journalist och Ben Affleck spelar en politiker och Crowes karaktärs skolkamrat, vars vänsterprassel hittas mördad. Afflecks karaktär misstänker att det ligger nåt mer bakom mordet än ett vanligt vansinnesdåd, och söker hjälp hos Crowe, som i sin tur dras mellan sina journalistiska skyldigheter och sin roll som vän till Afflecks karaktär. Filmen har en hel del andra kända skådisar i mindre roller, bland annat Jason Bateman, Helen Mirren, Rachel McAdams och Jeff Daniels. För manus står Tony Gilroy, som tidigare skrivit och regisserat den utomordentliga "Michael Clayton" med George Clooney och Tilda Swinton. "State of Play" är i samma stuk, så gillade ni den så lär ni gilla denna också.


(500) Days of Summer - Filmen börjar med följande text.

"AUTHOR'S NOTE: The following is a work of fiction.
Any resemblance to persons living or dead
is purely coincidental.

Especially you Jenny Beckman.
Bitch."

Jag har faktiskt svårt att beskriva känslan som filmen vill förmedla bättre än just öppningstexten. Man får från början reda på att detta är ingen kärlekshistoria. Den har alla karaktäristiska drag som en kärlekshistoria har, men den är ändå inte det. Anti-kärleksfilm, passar nog bättre. En jävligt bra sådan, och det är riktigt kul att se hur Joseph Gordon-Levitts karriär håller på att utveckla sig. Håll ögonen på honom.


The Brothers Bloom - Jag har i ett tidigare inlägg hyllat denna filmen av Rian Johnson, men den är värd att nämnas igen, speciellt med tanke på att den inte fått en biorelease i Sverige, utan släppts direkt på DVD och finns att köpa i skrivande stund. Humorn och tonen i filmen påminner starkt om Wes Andersons filmer, och att Adrien Brody har huvudrollen i denna filmen bidrar säkert till den känslan, med tanke på att han hade en av huvudrollerna i Andersons senaste film "The Darjeeling Limited". Alla skådisar är i toppform här, och det är roligt att se Mark Ruffalo göra en något mer lekfull roll för en gångs skull.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0